За най-икономично зависи от наклона, който се спуска. При по-голям наклон е по-добре да се държи на скорост тъй като колата ще си поддържа скорост и разхода ще е нула, но при по-малък наклон (например бул. Брюксел - моста за летището) наклона не е достатъчен за поддържа скорост и е необходимо да се подава газ. В този случай по-икономично ще е да се изключи от скорост - разхода за празен ход на двигателя ще е по-малък от разхода при подаване на газ от педала. Всичко зависи от конкретното място и не може да се определи кой от двата варианта е по-добър за всички възможни случай.
Известие
Collapse
No announcement yet.
Сменям кораба
Collapse
X
-
Първоначално публикувано от VIHHRONNY Покажи съобщениеРазхода при мен на пх варира м/у 1.2-1.3 л/ч. Няма как по принцип да варира в по-големи граници. За това с мазането, това не е двутактов двигател, тотално не сум съгласен. Изключването от скорост е предимство което малко хора умеят правилно да го правят, то спомага намаляването на разхода. Разбира се има моменти когато не е желателно да си на пх.
Пример:
Бул Брюксел, моста за летището, не е все едно дали го взимаш целия мост със 100 км/ч на 6-та или ще пуснеш по инерция и ще мине само 1/4 от пътя на скорост. Разликата е двойна.
Камионджиите по други съображения не пускат на пх, освен това те имат допулнителна моторна спирачка, която автомобилите нямат, всички автобуси са като камионите също и при тях проблема е с масата и необходимостта от продължително спирачно усилие. Няма нищо общо с масла и мазане...
Разход моментен при 100 км/ч отговаря точно на разход на пх в л/ч.
При големите двигатели има т.н. декомпресор и именно него ползват водачите и то да намалят съпротивлението на мотора. Друга двигателна спирачка няма.
Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщениеТова с мазането са пълни глупости, не може при работещ двигател да няма мазане.
Първоначално публикувано от Iltcho Покажи съобщениеАбе пичове, вие май отказвате да мислите. Разхода за момента ти пада на 0л на 100 км, да ама тоя мотор тия бутала си имат съпротивление бе момчета. Растоянието, което изминавате намалява пропорционално на скоростта. Не напразно му викат МОТОРНА СПИРАЧКА!!! А помислете де!
А на празен ход - изключен от скорост нямаш съпротивлението на мотора, скоростта се поддържа от масата на автомобила!
При спускане на наклон на включена предавка и отнета газ ти пада скоростта нали?
А ся - малко физика пак :Скоростта е мярка за бързината на движение.
Тя се отбелязва с латинската буква v. При равномерно движение скоростта v е равна на отношението на изминатия път s към времето t , за което този път е изминат:
скорост = път / време
Като използваме означенията за скоростта, пътя и времето, формулата придобива вида:
v = S / t ;
t = S / v ;
S = v . t .
п.п. Аз спирам да пиша по темата!
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеПродължителното използване на моторната спирачка води до охлаждане на двигателя, което не е добре за него. Иначе разходът е 0.
---------- Post added at 10:33 ---------- Previous post was at 10:29 ----------
Първоначално публикувано от tweety Покажи съобщениеЗа най-икономично зависи от наклона, който се спуска. При по-голям наклон е по-добре да се държи на скорост тъй като колата ще си поддържа скорост и разхода ще е нула, но при по-малък наклон (например бул. Брюксел - моста за летището) наклона не е достатъчен за поддържа скорост и е необходимо да се подава газ. В този случай по-икономично ще е да се изключи от скорост - разхода за празен ход на двигателя ще е по-малък от разхода при подаване на газ от педала. Всичко зависи от конкретното място и не може да се определи кой от двата варианта е по-добър за всички възможни случай.Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic
Comment
-
Общо взето безсмислен спор
Тази тема е във всички форуми и трае години - ППХ ли е по-икономично или ПХ
Аз пък да ви споделя, че икономията идва от поддържане за дълго време на постоянна скорост, която като обороти натоварва най-малко двигателя и същевременно не попада в стръмната част на кривата - скорост/въздушно съпротивление.
Имам и доказателство - моята 166, която е автомат/175 и няма ПХ, а ППХ компютъра си го менка като сваля предавките надолу когато си реши (много ме дразни като пускам надолу из планината).
Въпреки това съм постигал за целта на експеримента стойности на среден разход около 4.0/100 за кратки разстояния и 4.8 за по-дълги. Нормално, ако не се занимавам с глупости харчи 6.0 - 7,5 извънградско. Ако карам спокойно и зяпам филми докато карам, пада на 5,5...
Така че - спазвайте всички ограничения и разходът ще падне под заводския...
P.S всъщност автоматът има ПХ, ама в дебелите книги пише да не се ползва, щото не е това дето е на механичната.,.Last edited by gorbi; d.m.y г., 10:40.AR 166 2,4 jtdm
NT II 2,7 tdi
Peugeot 206 1,1
AR 155 1,6 ex, AR 145 1,9 jtd ex, MB 124 CE ex
Comment
-
Колегата Myato, го е написал много кадърно...Що спорите за разни улици/наклони. Има много писано по това...Top Gear, правиха опити и те го доказаха. При спускане надолу на скорост, без да се натиска газ...разход 0...имаме cut off на горивото.
Смазване винаги има при работещ двигател.
Елементарно е просто:
При работа на място двигателя изразходва около 1л/час...тоест има разход...
При спускане на скорост нямаме подаване на гориво...разход 0.sigpic
Gulfstream G650 with Italian design...
Comment
-
Първоначално публикувано от Iltcho Покажи съобщениеАбе пичове, вие май отказвате да мислите. ...
Всичко това щеше да е вярно ако живееш в някакъв идеален свят без странични фактори.
Първоначално публикувано от Iltcho Покажи съобщениеА на празен ход - изключен от скорост нямаш съпротивлението на мотора, скоростта се поддържа от масата на автомобила!
Имаме автомобил, засилваме го, пускаме го по инерция и защото има маса може да обиколим планетата 10 пъти, докато ни се изтъркат гумите.A20DTHЖТД ама не баш
1NZ−FXE; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Comment
-
Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщениеТова за мазането ли?
И отделно може да стигне и 7-8 /100 докато се спускате надолу на свободна ама няма да казвам защопомислете
156 2.4JTD 136+ PS
Comment
-
Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщениеми за мазенето ми
И отделно може да стигне и 7-8 /100 докато се спускате надолу на свободна ама няма да казвам защопомислете
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
Comment
-
Първоначално публикувано от Jivko7777 Покажи съобщениеми за мазенето ми
Comment
-
На колегата от #38-ми - Нафта на 2.15лв/л, 33 лв са 15.35 л. Да с толкова ще направя 320 км извънградско, че и повече.
Искаш да се обзаложим ли? Не си падам по хазарта. Ще ти предложа друго.
Сипваш не до горе, а точно 15.5 л на празен резервоар (гарантирано от мен +- 200 грама няма как) + 10 лв винетка и го праим. Няма зиме, няма лете.
В единия случай поемаш горивото, винетката и 50 лв за мен (и ако прецениш да я взимаш ще ти приспадна тези разходи), в другия ти поемам направените разходи и се признавам за НЕправ. Съгласен ли си ?
С 15.35 л при 4.796л/100км прави 320 км.
СЪГЛАСЕН ЛИ СИ ?
ПП. Нямам намерение да си хваля иви прехвалвам "манерката", просто един пост за тези които биха се заинтересували се изпълни с безмислени спорове и некомпетентни изказвания за неща които са друга тема.
---------- Post added at 19:24 ---------- Previous post was at 19:13 ----------
Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщениеАко спускането се извършва със скорост около 14 км в час.
Last edited by VIHHRONNY; d.m.y г., 19:41.
Comment
-
VIHHRONNY не се сърди за глупости бре човек.Мани кои какво пише включае и мен!
Сипи си едно питие и си гледай кефа.Хорски мнения бол...sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.
Comment
-
Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщениеза вас жени няма ли, доста по интересни са от един двигател
Първоначално публикувано от Linkestis Покажи съобщениеVIHHRONNY не се сърди за глупости бре човек.Мани кои какво пише включае и мен!
Сипи си едно питие и си гледай кефа.Хорски мнения бол...
Comment
-
Първоначално публикувано от popaay Покажи съобщениеСипи ако няма донеси, и аз идвам!sigpicnicola 59 каза:....трее да помислиш по въпроса за засилването,понеже в момента можеш да спреш,и хеопсовата пирамида,ма не си в състояние да засилиш и кучешка колиба.
Comment
Comment